Het verschil tussen Braziliaanse jiujitsu en Mixed martial arts

(BJJ) is een grond vechtsport waarbij het doel is de tegenstander zo snel mogelijk naar de grond te werken om hem vervolgens door verschillende technieken te laten ‘’afkloppen’’.

(MMA) is simpelweg een combinatie van verschillende vechtkunsten die gebruikt mogen worden om een tegenstander uit te schakelen.

In BJJ is de ultieme doelstelling je tegenstander te controleren en tot overgave te dwingen. Dit doen we door een bijna onuitputtelijke variatie aan posities en submissions (aanvallen door middel van verwurgingen, been-, arm- en gewrichtsklemmen). In wedstrijdvorm (BJJ, grappling, MMA) en tijdens trainingssessies wordt de wedstrijd of sparringsessie gewonnen door de persoon welke als eerste de andere persoon tapt (af laat tikken) of door punten te scoren welke een mate van dominantie in het gevecht laten zien.

MENTALE SPORT

De praktijk in de sport is overigens minder heftig, geen uitweg = tappen en einde partij. Sportiviteit en vertrouwen is essentieel in je traininspartners. De tap en het gebrek aan stoten en trappen zorgt ervoor dat BJJ een van de weinige vechtsporten is waarbij 100% intensiteit gespard kan worden zonder fysieke consequenties ( Iets wat bij het kickboksen vrijwel onmogelijk is).

In onze opinie zorgen de tap en de 100% sparring voor een aantal zeer belangrijke mentale aspecten die ontwikkeld worden bij het beoefenen van BJJ. Bijvoorbeeld het EGO wordt aardig in check gehouden. Je kunt jezelf niet beter voor doen dan dat je bent. Elke rolsessie (sparring) aan het einde van een training laat je haarfijn weten waar je skills en mentale instelling verkeren. Je wordt elke training geconfronteerd met jezelf en letterlijk gedwongen om objectief naar je eigen plaats te kijken. Praatjes werken niet op de mat, prestaties daarentegen wel.

nl_NL_formal