Binnenkort wordt er door SB Gym BJJ lessen aangeboden welke gegeven worden Yusef Kaddur, World Champion in BJJ and grappling. Een zeer bekende naam in het circuit.

BJJ (brazilian jiu jitsu) wat is dit nu precies? In BJJ is de ultieme doelstelling je tegenstander te controleren en tot overgave te dwingen. Dit doen we door een bijna onuitputtelijke variatie aan posities en submissions (aanvallen door middel van verwurgingen, been-, arm- en gewrichtsklemmen). In wedstrijdvorm (BJJ, grappling, MMA) en tijdens trainingssessies wordt de wedstrijd of sparringsessie gewonnen door de persoon welke als eerste de andere persoon tapt (af laat tikken) of door punten te scoren welke een mate van dominantie in het gevecht laten zien.

Het concept “tappen”, je tegenstander controleren en tot overgave dwingen, maakt “grappling” sporten uniek. Het brengt een aantal fysieke en mentale consequenties met zich mee welke BJJ een van de dominantste, effectiefste en bewezen vechtsporten ter wereld maken.

Wat BJJ dus onderscheidt van vele andere vechtsporten is de “tap” oftewel het afkloppen. Dit betekent dat er aan elke wedstrijd of sparringsessie een definitief einde kan zitten, de pure opgave van je tegenstander. Wat betekent dit voor o.a. het mentale aspect van BJJ?

Yusuf Kaddur

BJJ is uiteindelijk het spel: Ik probeer jou te “vermoorden” met mijn lichaam en jij mij, binnen een afgesproken tijdslimiet met een minimum aan restricties… mooie sport. Elke keer als er getapt wordt, is het eigenlijk in “real life”: bewusteloosheid door verwurging, breken van een ledemaat daarom is respect voor elkaar esentieel bij deze sport!!

De praktijk in de sport is overigens minder heftig, geen uitweg = tappen en einde partij. Sportiviteit en vertrouwen is essentieel in je traininspartners. De tap en het gebrek aan stoten en trappen zorgt ervoor dat BJJ een van de weinige vechtsporten is waarbij 100% intensiteit gespard kan worden zonder fysieke consequenties ( Iets wat bij het kickboksen vrijwel onmogelijk is).

In onze opinie zorgen de tap en de 100% sparring voor een aantal zeer belangrijke mentale aspecten die ontwikkeld worden bij het beoefenen van BJJ. Bijvoorbeeld het EGO wordt aardig in check gehouden. Je kunt jezelf niet beter voor doen dan dat je bent. Elke rolsessie (sparring) aan het einde van een training laat je haarfijn weten waar je skills en mentale instelling verkeren. Je wordt elke training geconfronteerd met jezelf en letterlijk gedwongen om objectief naar je eigen plaats te kijken. Praatjes werken niet op de mat, prestaties daarentegen wel.