SB Gym is trots op Ilias Ennahachi,

 Vanuit SB Gym zijn wij super trots op Ilias Ennahachi, zowel sportief als sociaal, hij is een echt en puur mens. Ilias wordt sinds jaren getraind door Said el Badaoui.

Momenteel is hij achtvoudig wereldkampioen kickboksen. Ilias, geboren en getogen Utrechter, zal er werkelijk áilias ennachachi_sb gym_01lles aan doen om zijn tegenstander uit te schakelen, maar hij heeft ook een andere, sociale en menselijke kant. ,,Ik zet mijzelf graag in om Utrechtse jongens met problemen te helpen.’’

Op 29 mei 2020 zou zijn volgende gevecht plaatsvinden, in Manilla, een poging doen om de negende wereldtitel veilig te stellen. Maar is helaas uitgesteld. Covid-19 was helaas de boosdoener.

 Pure Adrenaline 

Zijn laatste gevecht is terug te vinden op YouTube: de adrenaline giert door zijn lijf wanneer hij de arena betreedt. Ilias is trots en blij dat hij zich mag bewijzen.

,,Angst voor een gevecht ken ik niet, alleen angst om te verliezen. Ik wil mijn ouders niet teleurstellen. Alhoewel ik weet dat dit eigenlijk niet mogelijk is.’’

Tijdens een gevecht is Ilias een harde, agressieve en berekenende vechter.

,,Dat moet ik wel zijn, anders ga ik eraan.” Zijn tegenstander wil hem neerslaan wil bloed zien. Hij wil zo snel mogelijk winnen om zo onbeschadigd als mogelijk uit het gevecht te komen.

Naast de Sport

Is Ilias behulpzaam en vrolijk. Je kan met hem lachen. Maar in de ring gaat de knop om en is hij een killer. Bekijk het eens zakelijk: het moet gebeuren, in een zo kort mogelijke tijd. Tijdens trainingen bij SB Gym of gevechten gaat hij altijd door, ook als hij een blauw oog of bloedneus heeft. Dat is het risico van het vak. Wie daar niet van houdt moet gaan fitnessen of tennissen. Gevaarlijk? Je kan best wat blessures oplopen: bloeduitstortingen, een gebroken neus of een gesprongen wenkbrauw. Maar voetballers lopen meer blessures op.

Ilias is een Nederlander met Marokkaanse roots. Zijn vader Abdellah kwam op 13-jarige leeftijd naar Nederland en dat was niet makkelijk. Hij heeft altijd hard gewerkt. Ilias is trots en dankbaar tegelijk. Door zijn vader  heeft hij dit bereikt. Ondanks zijn zware baan en een groot gezin bracht hij me altijd naar trainingen en kickboksgala’s en kocht dure sportspullen. Hij had vertrouwen in me en zorgde voor me. Nu doe ik dat voor mijn ouders. Als ze wat nodig hebben, zorg ik daar voor.

Vechtsportfamilie?

Van zijn vaders kant wel, van zijn moeders kant zijn het voornamelijk voetballers. Dat heeft hij ook gedaan even zelfs bij NAC Breda. Maar toen kickbokste hij ook al en had na twee maanden zijn eerste wedstrijd. Dat vond hij leuker dan voetbal. Zijn vader, zelf een karateka, juichte dat toe. Hij dacht dat Ilias als kickbokser verder kon komen.’’

Is het handig om een goeie kickbokser te zijn?

,,Ach, we leven in een tijd dat er om niks geschoten of gestoken wordt. Op zo’n moment heb je er weinig aan dat je goed kunt vechten. Dan ben ik liever een voorbeeld voor de jongens, omdat ik als kickbokser iets heb bereikt. Sporten is sowieso beter dan rondhangen en ballonnetjes leegzuigen. Dat brengt je niet verder.’’

Wat vind je van het imago van het kickboksen?

,,Dat is niet zo goed en dat is niet terecht, want het is een mooie sport. De gala’s zijn gezellig, het is supergoed voor je lijf en steeds meer BN’ers doen het ook. Het is zoals zo vaak: een kleine groep verpest het voor de anderen.’’

In februari werd Ilias voor de tweede keer Utrechts Sporter van het Jaar. Er spreekt waardering uit voor wat hij heeft bereikt, maar het heeft hem naast veel felicitaties nog weinig opgeleverd.

Naast het kickboksen begeleidt hij een aantal jongeren. Ze zijn verslaafd of op een andere manier in de problemen gekomen. Hij gaat met ze sporten en praat met hen en hun ouders. Daar zou hij best wat hulp van de gemeente bij kunnen gebruiken.